Τι είναι OBD2?

Home Τι είναι OBD2? Προϊόντα-Παραγγελίες


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ OBD2

  Μέχρι σήμερα , τα διαγνωστικά συστήματα αυτοκινήτων είχαν χαρακτηριστικά του κάθε κατασκευαστή και η σχεδίαση τους ήταν τέτοια ώστε να δύναται να έχει πρόσβαση σε αυτά μόνον απο το προσωπικό εξουσιοδοτημένων συνεργείων. Το καθεστός αυτό αλλάζει με την εισαγωγή του τυποποιημένου συστήματος OBD2 , το οποίο μάλιστα αποτελεί και Ευρωπαϊκό πρότυπο (EOBD) για ολα τα νέα μοντέλα αυτοκινήτων. 

 Το σύστημα αυτο καλείται στα Ελληνικά "Διάγνωση επί του οχήματος" ή στα Αγγλικά "On Board Diagnosis"

  Σύμφωνα με την οδηγία που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση 89/69EU , με ημερομηνία 13/10/1998 επέβαλε την εγκατάσταση συστημάτων διάγνωσης εντός των οχημάτων απο όλους τους κατασκευαστές. Πάντα σύμφωνα με την οδηγία αυτή , οι κατασκευαστές είναι πλέον για πρώτη φορά υποχρεωμένοι να εξοπλίζουν τα οχήματα με συστήματα διάγνωσης τα οποία θα διαθέτουν τυποποιημένες μονάδες διασύνδεσης και συνδέσμους (φισες) , ώστε να είναι εφικτή η σύνδεση του οποιοδήποτε κατάλληλου εξοπλισμού διάγνωσης.

  Οι κατασκευαστές υποχρεώνονται επίσης να δημοσιεύουν τις λεπτομέρειες απο τα σημαντικά μέρη των διαγνωστικών τους συστημάτων , οι οποίες μέχρι σήμερα αποτελούσαν ιδιοκτησία των εταιρειών. Οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ισχύουν για όλους τους κινητήρες εσωτερικής καύσης με βενζίνη που θα παραχθούν απο το 2000 και μετά , καθώς και για τους κινητήρες πετρελαίου που θα παραχθούν απο το 2003 και μετά. Πολλοί κατασκευαστές ομως είχαν υιοθετήσει το πρότυπο αρκετά πιο πρίν το 2000 , μερικοί και απο το 1996.

  Σύμφωνα με τις παραπάνω απαιτήσεις ο σύνδεσμος OBD2 , ή  EOBD (European On Board Diagnosis)  επιβάλλεται να βρίσκεται μέσα στον χώρο των επιβατών και κοντά στην θέση του οδηγού. Αυτή η υποχρέωση έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενα συστήματα όπου ο αντίστοιχος σύνδεσμος βρισκόταν μέσα στον χώρο του κινητήρα και τώρα πλέον θα βρίσκεται κάπου κάτω απο το ταμπλό των οργάνων, ή στην κεντρική κονσόλα , μερικές φορές πίσω απο το τασάκι.

Ο conector του OBD2

Στην πράξη , ο OBD2 περιλαμβάνει έναν conector 16 επαφών αν και δεν υπάρχουν ακροδέκτες σε όλες τις αντίστοιχες θέσεις.

Τυποποίηση ακροδεκτών στον conector OBD2

Pin 2 Bus J-1850+
Pin 4 GND
Pin 5 Signal GND
Pin 6 Can High J-2284
Pin 7 Output K ISO 9141-2
Pin 10 Bus J-1850-
Pin 14 Can Low J-2284
Pin 15 Output L ISO 9141-2
Pin 16 + 12V Batery
    

Στον πίνακα περιγράφονται τα διάφορα πρωτόκολλα του διαύλου , αλλά είναι γεγονός οτι δεν υπάρχει πλήρης συμφωνία μεταξύ των κατασκευαστών. Οι Αμερικάνικες εταιρείες όπως η Ford χρησιμοποιεί πρωτόκολλο PWM (Pulse Width Modulation) και η General Motors VPW (Variable Pulse Width Modulation) , και οι δύο σύμφωνα με το πρότυπο SAE J1850 , ενώ οι Ευρωπαίοι και Ασιάτες κατασκευαστές χρησιμοποιούν γενικά KWP (Key Word Protocol) σύμφωνα με το ISO 9141-2 , αλλα τελευταία μετα το 2004 έχει αρχίσει απο μερικούς και η χρήση του CAN (VAG GROUP , OPEL , MAZDA )

  • Συνθήκες βλάβης

Σε περίπτωση βλάβης ανάβει στο ταμπλό του αυτοκινήτου μας η ενδεικτική λυχνία MIL (Mulfunction Indicator Lamp).

 Εάν κατά την διάρκεια μιας διαδρομής η λυχνία ανάψει και παραμείνει αναμμένη , τότε υπάρχει κάποιο πρόβλημα στον κινητήρα . Για την ακρίβεια το άναμμα της λυχνίας σημαίνει οτι τα ηλεκτρονικά μέρη του κινητήρα διέγνωσαν κάποια δυσλειτουργία στην ανάφλεξη ή στον ψεκασμό , τότε αυτόματα τα ηλεκτρονικά του κινητήρα μεταβαίνουν σε κατάσταση ασφαλούς λειτουργίας (Safe Mode) για να αποφευχθούν ζημιές στον κινητήρα και ακινητοποίηση του οχήματος. Κατά την στιγμή της ανίχνευσης της βλάβης το σύστημα οποθηκεύει όλα τα δεδομένα απο τους κρίσιμους αισθητήρες σε μια περιοχή μνήμης η οποία καλείται Freeze Frame.

  • Κωδικοί Σφάλματος

Οι κωδικοί όπως αυτοί καθορίζονται από τα SAE J2012 και ISO DIM 15031-6 αποτελούνται απο πέντε χαρακτήρες της πιο κάτω μορφής: 

 

Το πρώτο γράμμα δηλώνει που έχει εκδηλωθεί το σφάλμα, 

P= Powertrain , 

C= Chassis , 

B= Body , 

U= Network.

Παράδειγμα ο κωδικός P0601 = Internal Control Module Memory Check Sum Error

 

Δείγμα λίστας με κωδικούς  σφάλματος P (powertrain) σε μορφή pdf


HOME Τι είναι OBD2? Προϊόντα-Παραγγελίες

Επιστροφή στην αρχή της σελιδας